Новости

Балкан

Вучиќ: Вакцинацијата во Србија започнува утре- вакцината ќе ја прими и некој од државниот врв

Вакцинацијата во Србија започнува утре, најави претседателот Александар Вучиќ и додаде дека прво ќе се вакцинираат корисниците на домови за стари лица, бидејќи тие се најзагрозени, а, како што вели, ќе се вакцинира некој од врвот на државата со цел да се реши потребата од вакцинација и безбедност

Станува збор за вакцината „Фајзер-Бионтек“, која пристигна во Србија вчера, првите 4.875 дози, а во јануари, февруари и март ќе пристигнат уште повеќе дози, вели претседателот.

Вакцините се набавени билатерално, независно, а Србија е веројатно единствената земја надвор од ЕУ во овој дел, која успеа да набави некои вакцини, изјави Вучиќ пред новинарите во Голубинци.

“Веднаш почнуваме. АЛИМС доби примероци од други вакцини, тие ќе продолжат да си ја вршат својата работа, а потоа очекуваме поголеми количини. Вакцината е спас, вакцината го спаси човештвото, да не беа вакцините, некои болести немаше да бидат искоренети”, рече Вучиќ.

Важно е, повторува тој, поголем број луѓе да бидат заштитени со вакцинација.

„Утре ќе започне во домовите за стари лица, бидејќи е важно да се заштитат овие луѓе. Кога ќе ги погледнете сите бројки и проценти, има помлади луѓе кои долго чекале, особено мажи, но убедливо најголем број се оние над 80 години, кои се Тие се најзагрозени и затоа треба да започнеме со нив “, рече Вучиќ.

Тој рече дека ќе се вакцинира и некој од врвот на државата, како сигнал дека вакцината е неопходна и добра.

GOLD
To Top