Новости

Балкан

Грција со помош на домашни тестови ги олеснува мерките и ги отвора училиштата

Владата во Атина потврди дека Грција од следната недела ќе ги отвори средните училишта, и покрај неодамнешниот рекорден број на нови дневни случаи на инфекција, потпирајќи се најмногу на бесплатните комплети за домашно само-тестирање на Ковид 19.

Ројтерс објави дека грчката влада започнала масовна дистрибуција на домашни тестови за коронавирус, што се надева дека ќе помогне во контролата на пандемијата и повторното отворање на економијата.

Министерот за образование, Ники Керамеос, најави дека средните училишта повторно ќе започнат со настава на 12 април, но под услов и учениците и наставниците да носат маски и да бидат тестирани најмалку 19 пати неделно на Ковид 19.

Ројтерс известува дека бесплатните комплети за домашно тестирање, кои првично биле резервирани само за таа цел, пред масовната дистрибуција до сите возрасни лица, започнале да се појавуваат денеска во продавниците и аптеките.

„Ова е огромен проект во кој Грција е во водство“, истакна заменик-министерот за здравство Василис Контозаминис, според агенцијата.

Грчкиот официјален претставник додаде дека веќе се достапни 2 милиони комплети за само-тестирање, и дека уште 7 милиони ќе пристигнат во аптеките до крајот на следната недела.

GOLD
To Top