Новости

Балкан

ЕУ нема да прифаќа авганистански мигранти

Словенечкиот премиер Јанез Јанша изјави дека ЕУ нема да дозволи наплив на мигранти од Авганистан, откако преземањето на Авганистан од страна на Талибанците го поттикна стравот од повторување на мигрантската криза во Европа во 2015 година, кога во Унијата пристигнаа повеќе од милион луѓе кои избегаа од војната и сиромаштијата на Блискиот Исток, пишува Радио Слободна Европа.

„ЕУ нема да отвори европски„ хуманитарни“ или миграциски коридори за Авганистан. Нема да дозволиме да се повтори стратешката грешка од 2015 година“, напиша Јанша на Твитер на 22 август. Словенија во моментов претседава со ЕУ. Јанша додаде дека ЕУ ќе прифати само поединци кои ѝ помогнаа на мисијата на НАТО во Авганистан.

Евротип
SNBROKER
To Top