Новости

Балкан

За да не ве вратат од граница претходно пополенте формулар – Грчкото министерството за туризам ги објави најновите информации

Границата меѓу Македонија и Грција се отвори од утрово, но информациите се дека дел од граѓаните, сепак, биле вратени од граница. Причина за тоа е што пред тргнување не го пополниле формуларот, кој може да се симне од https://travel.gov.gr

Летната сезона во Грција официјално започнува од утре ( 15 мај). Ова се најновите информации за влез на туристи во Грција, што ја објави Министерството за туризам на Грција. Само се очекува потврда дали старосната граница за децата за кои тестот не е задолжителен ќе се зголеми од сегашните 5 на 10 години.

За да влезат во Грција, еве што се друго посетителите треба да имаат:

1.Пополнет формулар заPCR најмалку 24 часа пред да влезете во Грција

2.Потврда за вакцинација со која било вакцина

или

– Негативен PCR тест, не постар од 72 часа

или

-Серолошки тест, т.е. потврда за антитела дека сте го порележале вирусот

или

-Дигитален зелен сертификат (GreenPass) од 1 јуни 2021 година.

3.За деца постари од 5 години потребен е негативен тест, додека деца помали од 5 години не мора.

Случајни брзи тестови се можни при влегување во Грција, кои ќе бидат бесплатни за туристите. Резултатите од овие тестови ќе бидат готови по околу 10 минути. Оние што ќе бидат тестирани се должни да бидат во изолација додека не се добијат резултатите од тестот. Ако резултатот од тестот е негативен, изолацијата престанува, а ако е позитивна, домашниот карантин се одредува 14 дена.

Како што беше најавено во април, граничниот премин Евзони ќе биде отворен за сите туристи на 14 мај. Работно време на преминот Евзони е од 7 до 19 часот.

PLF образец за Грција – The Passenger Locator Form

Линк за пополнување на PLF формуларот ќе најдете на овој линк : https://travel.gov.gr
Секој возрасен турист пополнува посебен PLF образец
PLF образецот се пополнува најмалку 24 часа пред да влезете во Грција.
Го пополнуваат сите што сакаат да ја посетат и престојуваат во Грција – без оглед на видот на превозот (автомобил, автобус, брод, авион) и државјанство.
Формуларот има неколку страници и не е тешко да се пополни. Подгответе ги пасошите и сообраќајната дозвола.
Внесете податоци како што се: транспортни средства на кои патувате, број на таблички, премин на кој ќе одите, место во кое патувате, последната земја во која сте престојувале, број на пасош, лични податоци (име, презиме, место, итн.) ..
Не мора да ја внесувате улицата и бројот на одморалиштето каде што ќе престојувате во полето за адреса, доволно е да го внесете само името на одморалиштето.
По пополнување на формуларот, ќе добиете QR код по е-пошта, што ќе го отпечатите или покажете од вашиот мобилен телефон при влез во Грција.
Грција ги прифаќа сите вакцини.

GOLD
To Top