Новости

Балкан

Лекари од кризниот штаб во Србија решаваат дали има или не бразилски сој

Директорката на болницата „Ковид“ во Батајница, д-р Татјана Аџиќ Вукичевиќ, вчера изјави дека, според локалните вирусолози, британскиот вид на вирус претежно циркулира во Србија, и дека се карактеризира со висока преносливост, потешка клиничка слика и поголема смртност, но наведе и дека има назнаки дека бразилскиот сој се појавил и кај српската популација.

Еден член на Кризниот штаб и вирусолог д-р Тања Јовановиќ зборуваше повеќе за оваа нова потенцијална закана.

Д-р Јовановиќ за РТС изјави дека, покрај британскиот вид на коронавирус, во Србија не се докажани други заканувачки варијанти на вирусот. Подготвена е национална студија за ефикасноста на имунизацијата и во неа ќе учествуваат неколку илјади граѓани, рече д-р Јовановиќ.

Секојдневно гостувајќи во РТС, таа рече дека, иако бројките паѓаат, земјата треба да биде внимателна и граѓаните да се придржуваат до мерките за падот да биде реалност и да ја ставиме епидемијата под контрола.

Таа додава дека ситуацијата ќе се процени и дека, во зависност од бројките и почитувањето на мерките, ќе се одлучи дали ќе има нови отстапки.

Објаснувајќи ги мутациите на вирусот, вирусологот рече дека новиот коронавирус се однесува како другите вируси – за да преживее, мора да мутира и да се промени.

„Имаме десетици илјади варијанти, но не сите се значајни, повеќето се безопасни и не ги менуваат карактеристиките“, истакна Јовановиќ.

Варијанти на вирус што се од интерес се оние кај кои индивидуалните мутации бараат следење и дали ќе има акумулација на својства на вирусот.

„Заканувачките варијанти се оние што загрижуваат, тоа се британски, јужноафрикански, бразилски. Сега, британскиот вид доминира во нашата земја“, рече Јовановиќ.

Додава дека имало мутации што се акумулираат на површината на вирусната честичка, во шилестиот протеин кој е важен за клеточна инфекција.

Институтот на Медицинскиот факултет спроведува студии и следи како се менува вирусот. Покрај британскиот вид, посочува Јовановиќ, во Србија не се докажани други заканувачки варијанти на вирусот.

„Клиничарите забележуваат дека има зголемување на бројот на пациенти на одредена возраст, пациенти со потешки слики, ова треба да се потврди во лабораторија. Бразилскиот сој сè уште не е влезен во Србија, ние го секвенцираме вирусниот геном од ткивото на пациентот и досега не сме го откриле бразилскиот сој, не можеме да претпоставиме дали ќе го откриеме“, потенцира Јовановиќ, пренесува РТС.

извор Блиц.рс

GOLD
To Top