Новости

Балкан

Русите ја прекинаа испораката на гас и во Бугарија

По Полска, руски Газпром ја прекина и испораката на плин во Бугарија.

Рускиот енергетски гигант Газпром ја прекинува испораката на природен гас и за Бугарија. Ова го соопшти Министерството за енергетика.

„Денеска, 26 април, Булгаргаз ЕАД доби известување дека испораките на природен гас од Гаспром експорт ќе бидат суспендирани – од 27 април 2022 година. Бугарската страна целосно ги исполни своите обврски и ги изврши сите плаќања, предвидени со овој договор. навремено, строго и во согласност со неговите клаузули“, стои во официјалното соопштение објавено од прес-центарот на одделението.

Од Министерството за енергетика додаваат дека по анализа на државната компанија Булгаргаз и Бугарскиот енергетски холдинг (БЕХ) е утврдено дека новата постапка за плаќање во две фази предложена од Русија не е во согласност со постојната до крајот на оваа година и претставува значителни ризици за бугарската страна, вклучително и плаќањата без да добиваат никакви испораки на гас од руска страна.

Министерството за енергетика, бугарскиот енергетски холдинг, Булгаргаз и Булгартрансгаз презедоа чекори за да направат алтернативни аранжмани за снабдување со природен гас и да се справат со ситуацијата.

Во моментов во Бугарија не се потребни рестриктивни мерки за потрошувачка.

„Нема причина за грижа и нема ризик за енергетската безбедност на земјата.Со овие зборови шефот на кабинетот на премиерот Кирил Петков – Лена Бориславова ги коментираше за БНР и бТВ информацијата за прекин на испораката на гас.

Според неа, бугарската влада со месеци е подготвена на такво сценарио.

„Има обезбедени алтернативни залихи и нема причина за паника“, увери Бориславова.

За состојбата се информирани премиерот Кирил Петков и вицепремиерот Асен Василев, објавија бугарските медиуми.

Евротип
SNBROKER
To Top