Новости

Битола инфо

Битола домаќин на реномирани имиња од светската џез сцена

Од 18-ти до 20-ти мај, Битола ќе биде домаќин на првото издание на Џез фактори фестивалот. Главната програма ќе се одвива на терасата пред офицерскиот дом, оф програмата и работилниците ќе се одвиваат во кафе бар Камарите. Идејата потекнува од 2011 година кога џез музичарот и шефот на катедрата на џез студиии на универзитетот Гоце Делчев во Штип, Сашо Поповски, ги започна џез работилниците Џез фактори, проект кој заврши во 2012 со џез концерт, а кој минатата година во соработка со МКЦ. се одвиваше во општина Могила со 4 работилници.

Со текот на времето оваа идеја се развива и тој едукативен центар прераснува во Џез фестивал кој оваа година ќе го има првото издание. Фестивалот е во заедничка соработка со центарот за културна деконтаминација од Битола.

Првото издание носи реномирани светски имиња од џез сцената, пред се специјалниот гостин кој доаѓа од Барселона, Душан Јевтовиќ. Тој ќе настапи со неговото трио во кое членува реномираниот Васил Хаџиманов, како и тапанар од Израел кој живее во Лондон- Асаф Сиркиз. Неговиот последен албум No answer е на трето место за најслушан џез албум на светките чисти. Jевтовиќ за своите изведби вели дека се како амалгам на импровизиран пристап поврзан со џезот, заедно со сензибилитетот на големиот Џими Хендрикс, со навестување на српскиот етнички фолклор, каде создава еклектична мешавина која вреди да се слуша.

Душан е решен да ја донесе својата музика во светот како порака на креативен дух и добра волја. Неговото брилијантно музицирање ќе биде гласник кој луѓето ќе го прифатат со ентузијазам, со отворени уши и срдечни срца. Идеите на Хаџиманов за мешање на балканските традиционални, народни ритми и мелодии со западните, современи музички стилови (џез, фанк, светска музика …) во својата музика, е потполно автентичен и нов пристап кон фузија и џез музика. Токму тие идеи го инспирираа да го формираат овој бенд уште во 1995 година, кога ги направија своите први снимки .Во последните 15 години, Васил и неговите музичари континуирано ги свиреа своите композиции на концерти и музички фестивали на џез, рок и светски музика низ целиот свет, со голем успех.

Втората вечер на фестивалот ќе настапат два македонски бендови Сашо Поповски трио и Фирс, кои ќе изведат дел од нивниот прв албум и дел од новиот материјал кој веќе го снимаат. Сашо Поповски е џез музичар од четвртата генерација македонски уметници, професор на музичката академија на Универзитетот “Гоце Делчев” – Штип – Џез Оддел, композитор и педагог со главен инструмент на гитара. Современиот џез со елементи на традиционална македонска музика ја прави неговата музика уникатен и добро познат учесник на музички сцени во Европа. Повеќе од 20 години на сцената преку разни проекти соработуваше со многу уметници и издаде 3 џез албуми и неколку соло композиции.

Фестивалот ќе го затвори Тони Китановски со неговиот бенд . Дел од ова трио е и Иван Бејков кој е основач и композитор во проектот Злуст. Професионален музичар, работел како басист со Архангел, Влатко Стефановски, Могер Фогер, Д.Н.О.О. Квинтетот на Грег Хопкинс, Дамо Сузуки, Кирил Џајковски итн … Пишува оригинална музика за филмовите: Волшебна магија лек, Како излажав светец, Деца од 1948 година итн … Моментално работи во проектот Злуст, Тони Китановски и Черкези, тријада Караванија итн … Професор на Универзитетот “Гоце Делчев”, Академија за музика – Штип. Контрабасист во оркестарот на ММЕ на Македонската национална радио и телевизија.

Музиката на Тони е доста афроцентрична. Можеби затоа што пораснал играјки фудбал со африкански студенти за размена од своето соседство и позајмил плочи од нивните огромни збирки по натпреварот. Егзотични звуци на мултикултурната ткаенина во Бостон, каде традиционалната музика од секој замислив дел од светот може да се најде зад аголот во секое време, беа заменети со подеднакво интригантна балканска разновидност на музички бои врз основа на режимите и ритмите на антиката, византискиот и источните традиции по неговото враќање од Америка.

Покрај него тука е и Виктор Филиповски , претставник на најмладата генерација џез музичари во Македонија, основач на бендот Фирс, соработува со најголемите џез имиња на Балканот. Неговиот автентичен пристап во свирењето на тапаните допринесва за негова константна присутност на џез сцената како и големиот број на аудио материјали кои ги остава зад себе. Моментално е најмлад предавач на Џез Одделот при УГД Штип и добитник на наградата најдобар млад музичар „Златен орикс“.

Офф програмата ќе биде комплетно во реализација на студентите на џез катедрата од Универзитетот во Штип.

Фестивалот ќе се одвива со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија, Општина Битола, а Тера телевиизја е медиумски покровител. Работилниците ќе ги одржат Душан Јевтовиќ, Васил Хаџиманов, Асаф Сиркиз и Тони Китановски, а како дел од програмата е и дебатата која ќе ја одржат музичките новинари од цела Македонија.

GOLD
To Top