Новости

Битола инфо

Битолчани масовно излегуваат да го остварат своето право на глас

Гужвите се прават заради проблеми со апаратите за отпечатоци, но додека гласачите чекаат со маски на лицето никој не одржува растојание од метар и пол. Проблемот со гласањето се надминува со гласање на вообичаениот начин преку евиденција во избирачкиот список.

– Гласањето тече без проблем, единствено што има застој е поради апаратот за вчитување на отпечатоците на прстот, но благовремено се интервенира. Се прави малку поголема гужва заради апаратот, ама ги надминуваме со службите за информатичка поддршка. Излезноста е добра, за првите часа од гласањето, рече Марина Крстиќ, претседател на Избирачкото место 073 во објектот на Битолскиот музеј.

Претседателот на ОИК во Битола, Игор Талески, потврдува дека сите 170 избирачки места во Општина Битола се отворени навреме, право на гласање имаат 80.882 избирачи и дека сите проблеми се решаваат во од.

– Гласањето тече со одредени технички проблеми со уредите за идентификација. Се решаваат проблемите и ситуација се стабилизира. Ниту еден гласач не е вратен од гласање, вели Талески.

Во Битола најоддалечено избирачко место е селото Маловишта, а со најмал број на гласачи селото Острец, каде се запишани само 11 граѓани со право на глас.

Евротип
Евротип
To Top