Новости

Битола инфо

Стручното жири на Малиот битолски монмартр ги објави наградите за 40-то јубилејно издание

Од работата на стручното жири на “Малиот Битолски Монмартр 2021”

Меѓународниот ликовен конкурс “Битола 2021” беше распишан во почетокот на септември 2020 година, а траеше до 20 февруари 2021 година. На конкурсот учествуваа 453 училишта, со 13.737 цртежи, од 33 земји од Европа и светот.
Стручното жири од вкупниот број пристигнати творби на конкурсот (13.737) за 39-та Меѓународна изложба на детски ликовни творби “Битола 2021” избра 752 творби, која ќе биде отворена на 23.05.2021 во просториите на Националната детска ликовна галерија „Монмартр” и ќе трае до крајот на годината.

ОДЛУКИ

1. Добитник на Наградата “Гран –при 2021” :

SCHOOL 1955”  – MOSCOW  (RUSSIA)

2. Почесна награда “КОСТА ХАЏИ АНТОНОВСКИ”
за долгогодишно учество, соработка и придонес

ТЕОДОЛИНДА ПАСЦОАЛ “ТЕОАРТИС” – Евора (Португалија)

3. Награда “Проф.Д-р БОГОМИЛ КАРЛАВАРИС”
за животно дело

СЛАВКО ЖУПАН – Љубљана, Словенија

4. Јубилејна специјална награда (за училиште)

HUNGARIAN CULTURE CENTRE “NEPKER” – Суботица, Србија

5. Јубилејна специјална награда (за ученик)

GORDEY MURASHKO – SCHOOL 1955 – MOSCOW (RUSSIA)

6. Награда – учество на “Малиот битолски Монмартр 2021”:

17 екипи (2 ученици и 1 ликовен педагог)

• “SIMPLY ART” – HONG KONG (CHINA)
• SCHOOL 1955 (1188) – MOSCOW (RUSSIA)
• “ATOLYE VEYSEL ACAR ” – TRABZON (TURKEY)
• SHIRLEY’S FINE ART SCHOOL – LAPID (ISRAEL)
• LIKOVNI ATELJE “ARTINO” – BELGRADE (SERBIA)
• MYKOLA ROKYTSKY CHILD ART SCHOOL –
VOLODIMIR-VOLYNSKY (UKRAINE)
• YEOW CHYE ART STUDIO – AYER ITAM (MALAYSIA)
• ASOCIATIA CULTURALA “ARTE. RO” – PIATRA NEAMT (ROMANIA)
• MDK “ART STUDIO GIR-a” – RYBNIK (POLAND)
• YOUNG ENVOYS INTERNATIONAL – HYDERABAD (INDIA)
• KASET ART STUDIO – KOH SAMUI (THAILAND)
• DETSKAYA SHKOLA ISKUSSTV im. R.V.SERDYUKA – KERCH – CRIMEA
• GIMNAZIJA “BOLJAI” – SENTA (SERBIA)
• CHILDREN’S ART SCHOOL “KOLORIT” – PLEVEN (BULGARIA)
• CHILDREN’S ART STUDIO “ROSTOK” – OB (RUSSIA)
• SZENT IMRE KATOLIKUS ALT.ISK – KECSKEMET (HUNGARY)
• CHILDREN’S ART STUDIO “ST.CYRIL AND METHODI” –
BITOLA (NORTH .MACEDONIA)

7. Награди за најдобра колекција – “Златна четка”:

Меѓународното стручно жири додели 18 награди за најдобра испратена колекција на конкурсот “Битола 2021”

8. Награди за најдобри поединци – „Златна палета”

Жирито додели 105 награди “златна палета” за најдобри поединечни остварувања на светската изложба „Битола 2021”

9. Признанија за поединечни остварувања – „диплома”

Жирито додели 202 дипломи за поединечни остварувања на конкурсот „Битола 2021” за светската изложба

10. Вкупно доделени награди на меѓународниот конкурс „Битола 2021” – 348 награди

Евротип
Евротип
To Top