Новости

Економија

Ќе се пуши на тераси – пратениците ги изгласаа измените на законот за пушење

Пратениците во Собранието попладнево ги изгласаа измените и дополнувањето на Законот за заштита од пушењето, со 41 глас  „за“, 14 „против“ и еден „воздржан“.

Измените беа предложени од пратениците на владејачкото мнозинство, а со нив се брише ставот кој го дефинира просторот за пушење надвор од угостителските објекти, па отсега ќе биде дозволено да се пали цигара на тераси, независно дали се затворени или отворени.

Пратениците кои ги предложија измените во постоечкото законско решение, посочија дека тоа го прават поради  драстично намалената посетеност на угостителските објекти.

„ Сметаме дека притоа , со измените и дополнувањата на текстот на Законот од 2008 година наваму, воведувани се се построги правила на заштитата од пушењето кои, особено во делот на заштитата од пушењето во угостителските објекти, се преограничувачки и за вршителите на угостителската дејност и за корисниците на  угостителските услуги и за самите пушачи. Актуелните законски решенија ја влошија економската состојба во Република Македонија, со тоа што заради драстично намалената посетеност на кафеаните, кафетериите, ноќните барови, кафе баровите, кабареата, дискоклубовите, пивниците и коцкарници, сопствениците беа принудени да отпуштат дел од постојано вработениот персонал, со што се зголеми и бројот на невработени, што е во спротивност со владините кампањи за отварање нови работни места. Угостителскиот сектор доживува драстичен пад на прометот (околу 75%) особено за време на периодите кога временските прилики не се поволни за работа (зима, доцна есен и рана пролет), период во кој угостителите  се дополнително оптоварени со зголемени режиски трошоци (струја, греење и сл.).

Од друга страна, намалениот обем на работа за последица има и намалени обврски по основ на ДДВ и престанок на закуп на земјиштето сопственост на Република Македонија за поставување урбана опрема , следствено и комунална такса, со што директна штета трпат и општината и државата.Угосителите  се принудени нивните гости  кои сакаат да запалат цигара, или да ги одвратат од намерата да бидат нивни гости, или пак да ги упатат гостите вон деловниот објект, вклучително и вон терасите и летните бавчи, што е мошне неприкладно, недолично и непродуктивно.

Контрадикторноста на Законот ја гледаме во тоа што истото дејствие, т.е. запалена цигара надвор од деловниот објект (на тераса, летна бавча и слично), ако се временските услови погодни и преградите подигнати или отстранети , не подлежи на санкција, додека во спротивно подлежи на санкција , која патем е огромна. Тоа угостителите ги става во директна зависност од метеоролошките услови, што е прилично неблагодарна ситуација“, стоеше во образложението за измените.

radiomof.mk

Евротип
Евротип
To Top