Новости

Економија

Германците очајни во потрагата: 1.000 евра за оној кој ќе најде работник

Спонзорирано од СН ФИНАНСИИ

Во Германија се уште има околу еден милион слободни работни места. Работодавците велат дека нема доволно кандидати за работа.

Во своето онлајн издание, „Шпигл“ пишува: На радио, на постери, на интернет, компаниите секаде се во потрага за нови вработени. Целата економија е во лет, извозот цвета. Многу Германци трошат пари во продавници. Расположението помеѓу компаниите е исто толку добро како ретко кога.

Сега се објавени новите истражувачки резултати за растот на БДП-то во оваа земја, Европската унија и еврозоната (…) Многу економисти предупредуваат дека Германија е во фаза на „прегревање“ … Нешто не е во ред. Овој бум има карактеристики кои во претходните фази на искачување – не беа таму.

„„Прегревање“ се случува кога тековната економска криза ги надминува можностите за производство. Оваа разлика (наречена „дупка во производство“) во Германија се зголемува. Сега се дебатира само за тоа колку таа е голема. Проценките се движат од малку повеќе од нула отсто од БДП-то до три проценти. Тоа не е никакво чудо, затоа што дупката во производството може да се мери врз основа на податоци кои пристигнуваат со задоцнување. Еден од показателите на силното „прегревање“ е и недостатокот на работна сила во делови од економијата“, пишува „Шпигел онлајн“.

За недостатокот на работна сила пишува и весникот „Rheinland Pfalz“, кој пренесува интересен случај од градот Лангенфелд: „Експертите предупредуваат дека следната година во Германија ќе владее недостаток на негуватели. Ова значи дека станува сè потешко за клиниките и медицинските услуги да се најдат кадри, па болницата „Св.Мартин“ во Лангенфелд затоа употреби еден необичен метод: интерно најави премија од 1.000 евра за оној кој ќе најде квалификуван негувател“.

Ова предизвика многу јавни реакции. Шефот на клиниката објасни дека парите ќе бидат платени само ако таквите вработени лица работат во болница најмалку една година, со скратено работно време или со полно работно време. Тој посочи дека во една слободна економија вообичаено се плаќа премија за обезбедување на работна сила. Од друга страна, постојат и оние кои го критикуваат. Значи претставник на синдикатот „Верди“, рече дека оваа понуда не зборува во прилог на клиниката, која на тој начин тоа мора да дојде до работник.

И германската железница „Дојче бан“ објави не помалку од 1.000 слободни работни места – сето тоа за само една недела, според весникот „Берлинер Моргенпост“.

„Оливер сака да си отвори нови работни перспективи за себе. 32-годишниот готвач веќе работел на неколку различни работни места. Во моментов работи за чистотата на градот во Хановер. Железницата е огромна компанија со безбедни работни места, и мисли дека добро се исплаќа. Тој не знае точно што ќе стори, но прво отиде во зградата на „ДБ“ во Берлин, а до крајот на попладнето, уште 50 од неговите сограѓани го направија тоа.“

„Оваа понуда е дел од слободното работно место во Германија. Поради оваа причина, зградата покрај железничката станица во Берлин беше отворена за заинтересираните страни, и во сабота до 22 часот. Покрај тоа, 300 кандидати веќе се присутни во конкретни разговори за нивното идно работно место. Во неделата имаше десет интервјуа. Еден кандидат добил работа. Тој ќе управува со локомотива на товарен воз“.

„Покрај Берлин, од „ДБ“ се сретнуваат и со кандидати во Хамбург, Минхен, Нирнберг, Келн, Манхајм и Франкфурт. Потребни се траулери, придружни кадри, на пример, за вагони-ресторани, редари, сметководители и, се разбира, машиновозачи. Има околу 3.000 луѓе низ цела Германија, а целта на „ДБ“ е да се вработат 1.000 до крајот на оваа недела“, пишува „Берлин Могенпост“.

Извор: denar.mk

GOLD
To Top