Новости

Економија

Дејствијата на Трамп се стрес тест за светската економија

Анализирајќи ја светската економија, додека министрите за финансии и гувернерите на централните банки се собираат во Вашингтон за пролетните средби, Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ги открива своите причини за загриженост.

Спонзорирано од СН ФИНАНСИИ

Па, тоа не е невообичаено – самиот ММФ постои за да се грижи. Наместо тоа, има толку многу легитимни причини, вели „Bloomberg“ во својата објава.

Се разбира, голем дел од светската економија е доста добра, предводена од САД. Во својот извештај „Светска економска перспектива“, ММФ предвидува за светската економија глобален раст од речиси 4% во оваа година и следната и 2,9% и 2,7% за САД – подобро од претходните предвидувања. Сепак, овие добри вести се погрешни, бидејќи тие ги кријат растечките ризици за растот и стабилноста. Но и опасностите што доаѓаат од САД кои се многу веројатни.

Светската економија се движи кон крајот на фазата на фаќање. По продолженото закрепнување од кризата во 2008-ма година, овој нагорен тренд во растот се приближува многу од економиите во близина до целосен капацитет, кога растот треба да се намали до побавно и постабилно долгорочно темпо. И покрај брзиот пристап на овој момент, монетарните политики во САД, Европа и многу други места остануваат слободни. Ова е прв голем ризик – враќањето на стапките на целосна вработеност ќе ги привлече економиите навикнати на „евтини пари“.

САД го комплицира овој макроекономски проблем преку обезбедување на фискални стимулации кои на земјата не и требаат. Претседателот Доналд Трамп им се придружи на републиканците во Конгресот да го усвојат закон за даночни реформи и буџет кои, заедно, ќе ја влошат веќе сиромашната фискална позиција. Десет години по кризата, долгот на американската влада сè уште опфаќа речиси 110% од бруто домашниот производ. Не само што не очекува овој процент да се намали во текот на следните години, ММФ предвидува тој да се зголеми до 117% до 2023-та година. Дотогаш соодносот на долгот ќе биде речиси ист како оној на Италија и три пати на Германија.

Слично тешко паричено бреме помага за раст на краток рок, но значително ја комплицира работата на Федералните резерви, така што кон ризикот се додава и тоа дека каматните стапки ќе се зголемат побрзо од очекуваното. Опасностите што произлегуваат од напорите за нормализирање на финансиските политики ќе бидат доволно лоши за себе, и овој фискален неред ги прави работите уште полоши.

Згора на сè – и како неверојатно како намерен политички акт, американската влада со децении ги зголемува тензиите во трговијата.

Претседателот Доналд Трамп лесно ја напушти долгогодишната заложба на САД за отворање пазари и либерална трговија, верувајќи дека лесно може да победи во трговска војна. Тој го објави воведувањето на нови тарифи специфично насочени против Кина и рече дека тие ќе влезат во сила ако не се направени отстапки во последен момент. Засега, финансиските пазари се чини дека мислат дека блефира (како што навистина може да биде) или дека американските трговски партнери ќе се наведнуваат под притисок (што исто така е можно). Без оглед на причината, инвеститорите сè уште не ги прифаќаат комерцијалните закани на Трамп толку сериозно.

Но, не се согласувајте со тоа. Расположението може да се промени за една секунда. Ако Трамп навистина започне трговска војна во време кога американските фискални услови и самите макроекономски политики се ризични, треба да бидеме внимателни. Патот назад кон здрав разум може да биде тежок.

Извор: denar.mk

GOLD
To Top