Новости

Економија

Започна поделбата на дивидендите, кои компании го најавија тоа досега?

Две од најголемите трговски платформи на криптовалути во светот планираат малата европска земја Малта да биде центар на нивните операции, а аналитичарите велат дека и други сигурно ќе го следат нивниот пример, пишува „Bloomberg“ во своја анализа.

Спонзорирано од СН ФИНАНСИИ

Властите во медитеранскиот архипелаг, најмалиот член на Европската унија, имаат за цел да го зголемат своето богатство, така што ќе се претворат во една од најпознатите пријателските јурисдикции во светот за овој сектор, што предизвика загриженост меѓу другите регулаторни органи.

Во време кога земјите од целиот свет се двосмислени за криптовалутите, Малта пишува правила кои треба да им дадат на трговските платформи и на потрошувачите сигурност за иднината. Правилата ќе го опфатат начинот на работа на брокерите, берзите, менаџерите на средства и трговците, што прави широк спектар на индустриски правила.

„Предложената рамка ќе обезбеди правна сигурност во просторот што во моментов е нерегулиран“, се вели во документот во владата. Националната даночна политика, која им овозможува на меѓународните компании на островот да плаќаат помалку од 5 проценти, исто така, помага.

Премиерот на Малта, Џозеф Мускат изрази уверување дека криптовалутите се „неизбежната иднина на парите“ и ќе ја формираат основата на новата економија. Дури и на краток рок, криптокомпаниите доведуваат до создавање работни места и генерирање на економска активност. Една од најпопуларните берзи во светот за размена на криптовалути е „Binance“ која објави дека ќе „вработи до 200 луѓе“ во Малта за да се преселат од Хонг Конг.

Транспарентноста и правната сигурност мора да бидат позитивни за индустријата која страда од измама, хакирање и ненадејна регулаторна репресија. Но неодамнешниот економски успех на Малта е засенета од скандалите за корупција и перење пари, вклучувајќи ја смртта на новинар, кој ја истражувал корупцијата на највисоките нивоа на власта. Некои пратеници изразија сомневање за владеењето на правото во Малта.

Во исто време, ЕУ размислува за регулирање на криптовалутите, но сé уште не објави детали. Ова и даде на Малта шанса да го преземе водството во обликувањето на сопствената рамка. Ако ЕУ развие покоординиран и посилен режим за криптовалутите, тоа би значело дека на Малта ќе и стане потешко да се прилагоди.

Малта се обидува да стане центар за криптотрговија на запад. Јапонија, Јужна Кореја и Хонг Конг се дом на многу размени, а азиските инвеститори се главен дел од светската трговија. Во позадина на кинеската офанзива од минатата година, Јапонија има поповолна земја во однос на дигиталните валути, но го зголеми фокусот на размена. Регулаторната несигурност во Јужна Кореја и Хонг Конг би можела да ги стави во неповолна положба, ако Малта стекне популарност. Европа може да има конкуренција од Швајцарија, друга земја со ниски даноци.

Извор: denar.mk

GOLD
To Top