Новости

Економија

Кои европски земји имаат највисока просечна плата

Бруто плата од 5.191 евра земаат Данците и тие се на врвот во Европа.

Во оваа земја просечната плата се зголемила за 5.4%.

Со 4.412  евра бруто на второ место е Луксембург.

На трето место е Шведска со 3.340 евра бруто.

Следат Финска, Ирска и Австрија.

Австријците имале највисок раст на просечната плата за една година, дури 14%.

Во Бугарија платата пораснала за 13%, а во Романија за 9%. Словачка пак е земја која има намалување на платите за 1%. На Унгарците платите им пораснале за 2%, а на Литванците за 8%. Летонија има зголемување на платите за 5%.

GOLD
To Top