Новости

Економија

Колку секој жител на ЕУ троши годишно на алкохол?

Секој жител на Европската Унија во 2017 година за алкохол потрошил просечно по 300 евра, покажуваат податоците на Евростат.

Домаќинствата во 2017 година трошеле 1,6 осто од вкупниот буџет на жетоки пијалоци, вино и пиво. Се наведува дека вкупно на алкохолни пијалоци се потрошени 130 милијарди евра, што е 0,9 отсто од БДП на Унијата или повеќе од 300 евра по глава на жител.

Најголема потрошувачка на алкохол лани имало во Естонија, Летонија и Литванија. Следуваат Полска, Чешка, Унгарија и Финска.

Од соседството, Бугарија е рангирана на 15 место меѓу 28-те земји-членки на ЕУ со 1,7 отсто од приходите потрошени на алкохолни пијалаци.

Најтрезвени се Шпанците, Грците и Италијанците, процентот е 0,8- 0,9 отсто.

Европа има највисоко ниво на консумација на алкохол во светот и највисока стапка на смртност поврзана со неговата употреба, според Светската здравствена организација.

GOLD
To Top