Новости

Економија

Македонија со словенечка помош ќе го развива бањскиот туризам

Словенија и Македонија имаат голем потенцијал за економска соработка. Ваков е заклучокот од средбата што денеска ја остварија заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, и министерот за економски развој и технологија на Словенија, Здравко Почивалшек.

Спонзорирано од СН ФИНАНСИИ

Анѓушев му пренесе на министерот Почивалшек дека Законот за финансиската поддршка на инвестициите, со кој се овозможува примената на мерките од планот за економски раст, е влезен во собраниска процедура и истакна дека со овој закон се очекува раздвижување на економијата во земјата, нови инвестиции и побрз технолошки развој, при што ги покани словенечките компании да инвестираат во Македонија

„Mерките од планот за економски раст се исклучително атрактивни и поволни за компаниите. Убеден сум дека словенечките компани ќе ја препознаат можноста за проширување на своите бизниси токму во Македонија. Мерките се концепирани да бидат исти за сите и преку нивна имплементација се поттикнува технолошкиот развој и внесување иновативни решенија во компаните, со што ќе се зголемат продуктивноста, квалитетот и конкурентноста на компаниите и ќе овозможиме повисок економски раст на македонката економија“, посочи вицепремиерот Анѓушев.

На средбата се разговараше и за можностите за соработка во туризмот, при што министерот Почивалшек истакна дека туризмот во Словенија изнесува околу 2,7 милијарди евра, односно околу 13 проценти од БДП. Тој посочи дека бањскиот туризам во Словенија учествува со дури 40 проценти во вкупните приходи од туризам и нагласи дека словенички компании се заинтересирани за инвестирање во оваа гранка во Македонија.

„Словенија има добро поставен концепт за развој на бањскиот туризам. Користејќи го вашето искуство, треба да поставиме здрава база за развој на оваа гранка и во Република Македонија, а потоа инвестициите многу полесно и поефективно би се реализирале“, нагласи Анѓушев.

Во поглед на соработката во земјоделскиот сектор министерот Почивалшек потенцира дека македонскиот земјоделски производ во Словенија се препознава како врвен квалитет и дека Македонија треба да ги искористи природните услови за да ги максимизира ефектите од земјоделството.

Во 2017 година Република Словенија беше петнаесетта по вредност трговски партнер на Република Македонија со вкупна вредност од 390 милиони евра и пораст во трговската размена од 11 отсто во однос на 2016 година, а странските директни инвестиции од оваа земја изнесуваат околу 375 милиони евра, со што Словенија е позиционирана на петтото место во однос на странските директни инвестиции во Република Македонија.

Извор: makfax.com.mk

GOLD
To Top