Новости

Економија

Нов Зеланд ги забрани бушотините за откривање нафта и гас

Причината е обид за сузбивање на климатските промени, пренесуваат медиумите.

Спонзорирано од СН ФИНАНСИИ

Премиерката на Нов Зеланд Џасинда Ардерн неодамна најави дека владата „повеќе нема да издава нови дозволи за експлоатација на нафта и гас.“ Во својот говор додаде дека ова го смета за „уште еден чекор во преодот од фосилни горива кон јаглеродно неутрална економија“.

Камерон Маџвик, директорот на Здружението за истражување и производство на нафта на Нов Зеланд, рече дека „оваа одлука е неповолна за економијата и околината на Нов Зеланд“.

„Бидејќи нафтата се произведува за да одговори на зголемената глобална побарувачка, да се оневозможи производството во Нов Зеланд ќе значи само другите земји да ја произведат, а ние ќе мораме да ја увезуваме по повисоки цени“, кажа Маџвик.

Додавајќи дека нафтената индустрија вработува повеќе од 11.000 луѓе во „најпрометните“ периоди.

 

Извор: www.mkd.mk

GOLD
To Top