Новости

Економија

Ова се двете професии со највисоки бруто плати во Македонија

Во Македонија најдобро заработуваат програмерите и вработените во воздухопловен транспорт, може да се види од податоците на Државниот завод за статистика.

Вработените во секторот воздухопловен транспорт во ноември лани имале бруто плата од 86 122 денари бруто.

61.005 денари се бруто плати во телекомуникации и 88.602 во компјуерско програмирање.

Тие со месеци и години наназад се со највисоки плати во земјава. Но, добро платени се и фармацевтите со 64.083 денари бруто, 56.038 денари е бруто плата на работниците од секторот снабдување со енергија, гас, пареа, климатизација, 41.965 денари во производство на останата опрема за транспорт.

GOLD
To Top