Новости

Економија

Паѓаат цените на основните храни во октомври

Спонзорирано од СН ФИНАНСИИ

Светските цени за основните житни и маслодајни култури, млечни и месни производи, како и шеќерот, паѓаат во октомври. Индексот на цените на храните во светот, пресметана од Организацијата за земјоделство и храна (FАО) и која ги одразува месечните промени, се намалиле за 1,3% во споредба со септември до 176,4 поени.

Сепак, индикаторот останува 2,5% над нивото октомври 2016 година. Освен за житните култури, цените за сите останати храни со кои се тргува на берзата, вклучени во пресметувањето на индексот, се намалија во октомври, се вели во соопштението на агенцијата која е дел од ОН.

Житните култури поскапеле незначително на месечна основа, но се веќе 7,4% над нивото од октомври минатата година. Квотите за пченица се намалуваат во целина поради предлогот за извоз на големи извозни пратки од регионот на Црното Море и зајакнување на конкуренцијата меѓу извозниците. Цената на пченката во САД, сепак, се зголемува додека во Јужна Америка предлогот на значајни количини на пазарот доведоа до нејзино поевтинување.

Цените на маслодајните култури и растителните масла забележа пад од 1,1% во октомври во споредба со септември најмногу поради падот на цените на палмовото и соја маслото и се приближуваат до нивното ниво од пред година. Пониските берзански квоти за сончогледово масло, условено од снабдувањето со значителни количества на пазарот во регионот на Црното Море, исто така, придонесе да се намали вредноста на под-индексите.

Со најголема заслуга за намалувањето на цените на светската храна во октомври се млечните производи чиј под-индекс опадна за 4.2%, во споредба со септември, откако ова е прво намалување од мај оваа година. Тој сепак се задржува со 17,5% над нивото од октомври 2016 година.

Маслото и млеката во прав паднаа, додека цените на сирењето беа релативно стабилни.

Индексот на цените за производи од месо се намали за 0,9% во октомври на месечна основа, задржувајќи го трендот на умерено опаѓање, кое започна во јули. Свинското и овчото месо поевтинија, говедското поскапе, а цената на пилешкото остана стабилна. Падот кај свинското месо се должи на силна конкуренција меѓу извозниците и слабата побарувачка за увоз во последниве месеци.

Во октомври цената на шеќерот опадна за 0,7% наспроти септември, продлабочувајќи го падот во последните 12 месеци до 36%. Подобрите од досегашните изгледи за жетва од шеќерна репка во ЕУ и зголемување на производството во Русија ги условија очекувањата за раст на понудата и продолжи да ги притиска цените.

Извор: standard.mk

Евротип
Евротип
To Top