Новости

Економија

Путин бара ИТ компаниите во Русија да користат домашни софтвери

Спонзорирано од СН ФИНАНСИИ

Користењето на странски софтвери, според рускиот претседател, претставува ризик за националната кибер безбедност.

Претседателот на Русија Владимир Путин ги предупреди руските технолошки компании дека ќе останат без државни порачки ако не се преориентираат на домашни софтвери.

Користењето на странски софтвери, како што оцени, претставува ризик за националната кибер безбедност.

Путин рече дека во одредени области државните институции не можат да работат со компании кои користат странски софтвери, бидејќи тоа претставува ризик за националната ИТ безбедност.

Извор: plusinfo.com.mk

Евротип
SNBROKER
To Top