Новости

Економија

Хрватска: Платите за две години се зголемиле за десет отсто

Просечните плати се околу 6500 куни нето, при што жителите на Загреб заработуваат околу илјада куни повеќе, додека жителите на посиромашните жупании во просек имаат околу илјада куни помалку. Но, за секој втор вработен се плаќа помалку од 5595 куни, а секое четврто лице носи дома помалку од 4252 куни, според весникот.

Почетокот на растот на платите се совпаѓа со крајот на рецесија и почетокот на закрепнување во 2014 година, но Звонимир Савиќ, аналитичар во Хрватската стопанска комора, предупредува дека растот на платите во Хрватска, особено во последните години, е помал од растот забележан во повеќето земји во транзиција.

Словенија, Естонија и Чешка имаат повисоки бруто-плати од Хрватска, а според податоците за 2018 година, Полска, Унгарија, Словачка и Латвија го скокнаа прагот од илјада евра. Повеќето земји во транзиција се соочија со сериозна миграција, на која, на пример, Романија реагираше со зголемување на платите за надреални 54 проценти во текот на две години и сега се приближува до илјада евра.

Романците најмногу ги зголемија платите на лекарите, а сега хрватските здравствени синдикати бараат повеќе отколку што владата издвои за јавниот сектор. Во минатата година, според значителни активности и сектори, најбрзиот раст на платите – околу 5 проценти – е забележан во здравството.

Производството ги зголеми платите за околу 2 проценти, прехранбената индустрија за околу еден процент, додека во фармацијата (каде што платите се далеку над просекот и близу 10.000 куни), снабдувањето со гас и електрична енергија се намалени за два проценти. Најголем пад на годишните плати е забележан во производството на друга опрема за транспорт и нискоградба – околу пет проценти, пишува „Вечерњи лист“.

Евротип
SNBROKER
To Top