Новости

Економија

Доларот се појак од еврото, српски експерти со совети дали треба да се променат навиките на штедење

Порастот на вредноста на американската валута продолжува. Доларот достигна 0,9814 за 1 евро за прв пат од крајот на октомври 2002 година, неколку месеци по воведувањето на единствената европска валута – разлика што не е забележана во последните 20 години.

Главна причина за новото зајакнување на вредноста на американската валута е одлуката на тамошната централна банка (ФЕД) да ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 отсто. Зголемувањето на каматните стапки во Америка е сценарио кое го гледаме долго време и е одговор на високата инфлација.

Економистите се согласуваат дека вредноста на доларот е нестабилна и дека може да се промени на краток рок.

– Никој не може да ви гарантира профитабилност. Повеќето наши граѓани купуваат ситни пари, па не е важно. Вредноста на доларот е многу нестабилна, но кога се работи за големи суми пари, важно е да се обрне внимание. Луѓето треба да се држат до своите претходни навики – вели за „Блиц Бизнис“ професорот на Економскиот факултет Љубодраг Савиќ.

Но, сегашниот раст на доларот и разликата во вредноста меѓу доларот и еврото, како што наведоа, нема да има особено негативно влијание врз нас како граѓани.

– Тоа нема големо влијание врз нас, ниту пак негативни последици, бидејќи ние сме многу помалку изложени на оваа промена во споредба со Европа, бидејќи курсот на доларот е многу повисок кај нив. Значи нивниот увоз е значително поскап – вели Иван Николиќ, научен соработник на Економскиот институт и член на Советот на гувернери на Народната банка на Србија.

Тој објаснува дека овој ненадеен раст на американската валута, односно наглото паѓање на еврото, како и на другите валути, всушност е последица на одложувањето или одбивањето да се усогласи монетарната политика на Европската централна банка со ФЕД (American Central Банка ФЕД). Во последните година и пол еврото изгуби 22 отсто, вели Николиќ и посочува дека овој пад започнал веднаш по американските претседателски избори.

Плашејќи се од неизвесноста што ќе се случи со валутата евро, многу Европејци ги заменија своите заштеди со заштеди во американска валута. Нашиот експерт објаснува колку тоа е препорачливо за нашите граѓани:

– Точно е дека во моментов има малку во корист на еврото, но не мора да значи дека ќе потрае, а можеби и многу брзо ќе има пресврт. Имајќи предвид дека ова е најмногу поврзано со војната во Украина, доколку таа наскоро заврши, оваа валутна нестабилност би се решила. Не можам да кажам дека сега треба да заштедите во долари. Тоа повеќе би било како да инвестирате на берзата, каде што можете да очекувате да заработите пари, но не постои друга сериозна причина зошто луѓето треба да одлучат да штедат во долари. Наша валута е еврото – вели соговорникот. Тој додава дека ризиците се високи и има изгледи овој нагорен тренд на доларот да продолжи.

Она што е добро за нашата земја во моментов е тоа што е директно врзана за еврото и речиси сите размени се прават во оваа валута, така што доколку доларот продолжи да расте, нема да има значително влијание врз нас, меѓутоа, доколку ако инаку, сега би претрпеле големи загуби.

Евротип
SNBROKER
To Top