Новости

Економија

Еврото падна на најниско ниво од 2002 година во однос на доларот

Еврото падна на најниско ниво од 2002 година во однос на доларот поради стравувањата дека може да се наѕира рецесија во еврозоната. Вредноста на валутата сега е 1,0281 долари.

Заедничката валута на еврозоната денеска падна на најниската вредност во однос на доларот во последните две децении, бидејќи новиот пораст на европските цени на гасот ги продлабочи стравувањата од рецесија.

Економскиот раст во еврозоната пропаѓа, со зголемени цени поради економското влијание на војната во Украина.

Колку е силен падот?
Еврото падна за дури 1,3% во однос на доларот на 1,0281 $ – најслаба стапка од декември 2002 година.

Намалувањето е дел од долгорочниот тренд, при што еврото ослабна за 8% во однос на доларот оваа година. Тоа го доближува еврото до паритетот на доларот – нешто невидено од создавањето на еврото во 1999 година.

Валутите поврзани со еврото, како што се унгарската форинта, полската злота и романскиот леј, исто така значително ослабеа во однос на американската валута.

Во меѓувреме, берзанските индекси во Франкфурт, Лондон и Париз утрово паднаа за повеќе од 1% поради загриженоста за економскиот пад низ Европа.

Распродажбата на еврото, исто така, забележа пад на валутата на најниско ниво во однос на швајцарскиот франк од 2015 година, кога швајцарската народна банка се откажа од својата валутна граница. Падна и во однос на фунтата, и покрај тоа што фунтата се соочува со сопствени економски проблеми.

Другите валути, како што се јапонскиот јен и австралискиот долар, исто така се борат поради стравувањата од глобална рецесија и зголемениот долар, што се смета за безбедно засолниште во време на несигурност.

Евротип
SNBROKER
To Top