Новости

Економија

Законските измени за недела да биде неработен ден, месецов на владина седница

Владата ги подготви законските измени кои ја дефинираат недела како неработен ден. Прецизирани се дејностите во кои неделниот одмор може да се замени и со друг работен ден и тие по проценките се неопходни за нормално функционирање на општеството. Измените предвидуваат за 50 проценти поголема дневница и слободен ден за тие што ќе работат во недела, а се дел од овие дејности, како и 100 отсто поголема дневница и слободен ден за за оние кои ќе работат во несуштинските дејности, што е регулирано со Законот за трговија. Со оглед на тоа што законски утврдените консултации завршија, се очекува уште овој месец измените да се најдат на владина седница.

Од Владата посочуваат дека со ова се врши усогласување на приватниот и професионалниот живот на работниците. Тоа велат ќе резултира со поголемо задоволство на работниците и зголемена мотивираност во работењето, што понатаму ќе придонесе за поголема продуктивност, подобри економските резултати на работодавачите, а со тоа и на работниците. Синдикатите не се согласуваат во целост со ова решение и бараат поголеми заштитни механизми. Работодавачите сметаат дека решението е добар компромис, до кој се дошло по подолги разговори меѓу социјалните партнери.

 

Се очекува уште во текот на овој месец законот да се најде на владина седница. Имајќи предвид дека е завршена законски утврдената процедура на консултации за измените и дополнувањата на Законот за работните односи, се очекува уште овој месец Предлогот на закон да биде разгледуван од страна на Владата, велат од МТСП. Примената на законот беше најавена за почетокот на наредната година.

На законски измени за воведување на недела како ден за одмор работеше и Министерството за економија. Тоа ги изготви измените на Законот за трговија со кои се регулира ова прашање.

Од Министерството појаснуваат дека угостителството ќе работи согласно Законот за угостителство, а трговските центри и поединци ќе работат само една смена во недела, и сите тие вработени ќе добијат сто отсто дневница. Согласно законот за трговија, посочуваат, ќе бидат лиценцирани сите компании што ќе работат во недела, а надзор ќе врши и Инспекторатот за труд и Пазарната инспекција во однос на исплаќањето на прекувременото работно време и условите. Сите ќе бидат пријавени за работа во недела и така ќе се врши контрола да се провери дали работниците биле дополнително платени.

МИА

Евротип
Евротип
To Top