Новости

Економија

Од денеска почнува етапната исплата на пензиите

Oд денеска почнува етапната исплата на априлските пензии.

Министерството за труд и социјална политика информира дека пензиите ќе бидат исплатени предвреме и етапно, со цел да се овозможи поголема заштита на пензионерите во услови на опасност од коронавирусот.

Како што наведуваат од Министерството, подигнувањето на пензиите преку филијалите и експозитурите на банките за пензионерите кои не користат картички ќе се реализира во четири групи, според висината на пензијата:

за пензии со висина до 11.000 денари, исплатата да се изврши во понеделник 26 април
за пензии со висина од 11.001 до 14.000 денари, исплатата ќе биде во вторник
пензии со висина од 14.001 до 18.000 денари ќе бидат исплатени во среда
пензиите над 18.001 денари ќе се исплаќаат во четврток.

Пензионерите кои користат платежна картичка, поврзана со сметката на која се префрлува пензијата, како што се наведува, со парите можат да располагаат од понеделник – 26 април.

Тие можат да ја подигнат пензијата на банкомат, да ги користат средствата за плаќање во трговската мрежа или за електронски плаќања.

Евротип
SNBROKER
To Top