Новости

Економија

EК објави серија на јавни консултации за буџетот на ЕУ по 2020-та година

Спонзорирано од СН ФИНАНСИИ

Европската комисија (ЕК) започна серија на јавни консултации за приоритетите на Европската унија (ЕУ), кои треба да бидат опфатени во следната повеќегодишна финансиска рамка за периодот 2021-2027 година, објави прес службата на Комисијата.

Брисел ќе го предложи буџетот за помалку од пет месеци, се вели во извештајот.

Во овој поглед, Колеџот на комесари ја одржа прва ориентациска буџетска дебата за следниот програмски период.

ЕК потсетува дека во крајот на јуни 2017-та година објави документ за размислување за иднината на финансиите на ЕУ. Пред тоа на 1-ви март 2017-та година, беше објавена и „Белата книга“ на Комисијата за иднината на Европа, која ги охрабрува сите граѓани да се вклучат во дискусијата на основните решенија.

Се очекува буџетот на ЕУ да продолжи да инвестира во раст, работни места и иновации. Истовремено повеќегодишната финансиска рамка треба да се одразува и на новите предизвици во следната деценија – дигиталната револуција, глобализацијата, климатските промени, миграцијата, одбраната и безбедноста.

До 8-ми март граѓаните треба да кажат каде сметаат дека ЕУ има најголема додадена вредност и каде треба да ја фокусира својата инвестициска моќ, за да го зголеми влијанието на секое инвестирано евро, истакнуваат од ЕК.

Граѓаните можат да дадат и повратни информации за начинот на кој тековните политики и програми на ЕУ – како политиките на приближување и младината, поддршка за иновациите и бизнисот и инвестициите во стратешки суми, транспортните и енергетските инфраструктури, работат би можела да бидат дополнително подобрена во смисла на ефикасност, поедноставување или можности за интеракција помеѓу фондовите.

Резултатите од консултациите ќе се користат при анализите за следната повеќегодишна финансиска рамка заедно со варијантите и идеите кои веќе се претставени од страна на земјите членки, локалните власти и приватните заинтересирани страни.

На сето ова ќе се базира и предлогот на Комисијата за наредниот буџет за периодот 2021-2027 година.

Еврокомесарот за буџетските прашања Гинтер Јотингер ветува дека нема да поднесе предлог пред да има „интензивни дискусии со сите заинтересирани страни“.

„Јавните дискусии кои стартува денес, ќе ги дополнат разговорите што веќе ги започнавме во 2017-та година со европските метрополи. Нашата цел е да ги собереме ставовите на што повеќе луѓе и да добиеме солидна основа за подготовката на следните програми на ЕУ, за да се осигура дека секое евро од буџетот на ЕУ и да обезбедува максимална додадена вредност за Европејците“, додава тој.

Извор: denar.mk

GOLD
To Top