Новости

Македонија

Балканците во Шенген-зоната ќе влегуваат со барање дозвола и такса од седум евра

Државјаните на земјите од Западен Балкан ќе мораат преку интернет во иднина од Европската унија да бараат дозвола за влез во Шенген зоната, иако визата не им е потребна и ќе треба да платат такса од седум евра, во рамки на мерките кои ЕУ ги воведува за многу построг надзор на надворешните граници на Унијата, информираат извори од ЕУ во Брисел.

Оваа одлука, која ја усогласиле амбасадорите на земјите на ЕУ, сега треба да ја потврди Европскиот парламент, а потоа и да ја усвои Советот на министри и од јануари 2021 гоидна ќе стапат на сила овие нови мерки во рамки на системот ЕТИАС.

Тоа ќе ги опфати сите државјани на земји надвор од Унијата, на кои не им е потребна влезна виза во шенгескиот простор на ЕУ, вклучително и Македонија.

После поднесување на барањето, патникот кој сака да оди во ЕУ во рок од 96 часа ќе добие одговор, бидејќи во системот ќе биде примено барањето,  па ако треба ќе се врши дополнителна проверка на податоците.

Дозволата за патување ќе важи три години, односно до крај на важноста на патниот документ.

GOLD
To Top