Новости

Македонија

Беа фрлени во оган, денеска се празнуваат Св. 45 Никополски маченици

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 10 јули.

Денеска е Св. 45 Никополски маченици.

Овие 45 маченици, ме|у кои се спомнуваат имињата на Леонтиј, Маврикиј, Антониј, Александар, пострадаа за време на римскиот цар Ликиниј, во 319 година. Пострадаа во градот Никопол.

Беа фрлени во оган, а остатоците во реката Ликос. Сепак, моштите им испливаа на брегот на реката.

Некои христијани ги зедоа и чесно ги погребаа, а подоцна тука беше подигнат храм во нивна чест.

GOLD
To Top