Новости

Македонија

Во Македонија со МРП не се вакцинирани околу 22000 деца до 14 години

Со МРП во Македонија не се вакцинирани околу 22000 деца од нив 4400 се од Скопје.

На европската недела на имунизација Министерот за здравство рече дека процентот на вакцинација со ова вакцина е сеуште мал за да се создаде колективен имунитет и да се сузбие епидемијата на морбили.

До сега со мали сипаници од почетокот на годината заразени се 1060 лица.

Минатата недела имало 120 нови случаи. Од комитетот на имунизација велат дека пријавени се само две несакани реакции од МРП вакцината и тоа очекувани реакции како што е покачената температура пренесува Сител. 

GOLD
To Top