Новости

Македонија

Две години од Договорот за добрососедство меѓу Северна Македонија и Бугарија

Република Северна Македонија и Република Бугарија денеска ја одбележуваат двегодишнината од потпишувањето на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу двете земји. Параф на документот во Скопје на 1 август 2017 година ставија претседателите на владите на двете земји Зоран Заев и Бојко Борисов.

Договорот ги отвори перспективите за двете земји за интензивна и цврста соработка на билатерален и мултилатерален план, унапредување на транспортните врски и комуникации, олеснување на царинските и граничните формалности, издвојување средства за регионални инфраструктурни и прекугранични проекти, олеснување на контактите меѓу граѓаните на двете држави, како и силна поддршка на Бугарија за евроатлантските аспирации на нашата земја.

Премиерот Заев по потпишувањето изјави дека Договорот покажува дека минатото може да биде темел на идната соработка, го отвора патот за соработка и развој на двете држави и е модел за соработка во регионот и пошироко. Тоа е, додаде, и порака до ЕУ и до НАТО дека земјите во регионот имаат раководства кои се однесуваат европски, а нивните земји заслужуваат европска перспектива. Бугарија со ова, рече, станува наш сојузник на патот кон ЕУ и НАТО.

Борисов, од своја страна, го одбележа фактот дека договорот е потпишан без одредени притисоци и посредници.

-Не знам дали е првпат, но меѓу две држави без модератори и посредници стигнавме до тоа дека дружбата и добрососедството е најважно од сè. Тоа ќе нè направи силни, независни и значајни. Убеден сум дека за десет години резултатите ќе бидат видливи, изјави Борисов.

GOLD
To Top