Новости

Македонија

Денеска е Свети седум отроци во Ефес

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 4 август.

Денеска е Свети седум отроци во Ефес.

Овие седум момчиња христијани, бегајќи од гонењето на царот Декиј (249-251), се засолнија во една пештера близу Ефес. Таму Бог им прати еден чуден и долг сон. Додека тие спиеа, нивните гонители го заѕидаа влезот во пештерата. Двесте години подоцна, во времето на царот Тео¬досиј Помладиот (408-450) настана голем спор околу воскресението на мртвите. По Божја промисла некои овчари близу Ефес градеа трла за својата стока и за таа потреба ги користеа камењата од истава пештера. И тогаш момчињата се разбудија од сон, здрави и млади какви што беа пред цели два века, на тој начин сведочејќи за реалноста на воскресението. Не¬дела дена подоцна тие пак заспаа, но сега со смртен сон, за да го чекаат денот на општото воскресение.

GOLD
To Top