Новости

Македонија

Денеска продолжува 32-та собраниска седница, неизвесно како ќе се постапи со амандманите за Законот за јазиците

Претседателот на Собранието Талат Џафери за денес напладне го закажа продолжението на 32-та седница на која на дневен ред е и за Законот за употреба на јазиците за кој опозициската ВМРО-ДПМНЕ има поднесено над 35.000 амандмани.

Засега нема информации дали пратениците ќе расправаат за амандманите и како ќе се надмине оваа ситуација која може да предизвика блокада на Парламентот или тие ќе бидат прескокнати и ќе се расправа за другите точки од дневниот ред на оваа седница, јави МИА.

Доколку дојде до некаква расправа по оваа точка би можело да се очекува на седницата да учествуваат и пратениците од опозициската ВМРО-ДПМНЕ, кои најавија присуство за амандманите.

На дневен ред на 32. седница, меѓу другите, се и измените и дополнувањата на Законот за минерални суровини и на Законот за земјоделско земјиште, двата по скратена постапка чии прелагачи се пратеници од владејачкото мнозинство. Пратениците треба да ги донесат и измените на законите за плата и други надоместоци на избрани и именувани лица и на пратеници, со кои се намалува надоместокот за патни трошоци на пратениците и други именувани избрани лица, а треба да се гласа и за финансиски планови за 2018, предлог-одлуки и годишни извештаи.

Евротип
Евротип
To Top