Новости

Македонија

Денеска се празнува Свети Стефан

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 27 декември.

Денеска е Св. архиѓакон и првомаченик Стефан.

Овој Стефан беше евреин, соработник на апостолите. Еден е од седумте ѓакони на ерусалимската црква. Со него почнува подвигот на мачениците, па во таа смисла и е наречен првомаченик. Пострада од евреите во Синедрионот, откако во долга беседа им докажуваше дека оној Исус кого тие го убија беше навистина Помазаникот што го очекуваат, т.е. Христос. Расказот за него може да се прочита во новозаветната книга Дела апостолски. Во 415 година, неговите мошти се пронајдени на чудесен начин и сместени во Сионскиот храм во Ерусалим.

Најраспространет обичај на овој ден е да се изнесе слама од домот. Имено, уште од дамнешно време се верува во нејзината чудотворна моќ, па оваа слама внимателно се собирала и се поставувала покрај насадите кои требало да вродат со плод. Се ставала во виноградот за грозјето повеќе да раѓа, или пак во кокошарникот за кокошките да несат повеќе јајца.

Затоа денеска се задржал овој обичај да се изнесува Божиќната слама од дома и да се постави на места каде што за домаќините е важно да има напредок. Според верувањата оваа слама никао не смее да се фрла, а најчесто жените треба да ја отстранат и тоа молчејќи – за да не се слушне дека Божиќ заминува.

Евротип
SNBROKER
To Top