Новости

Македонија

Денеска се празнува Св. апостол Андроник

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 17 мај.

Свети Андроник е еден од 70-те апостоли.

Тој му бил роднина на апостол Павле и поставен за епископ на Панонија, каде проповедал заедно со својата помошничка Јунија.

Двајцата имаа благодарна сила на чудотворство со која ги изгонуваа демоните од луѓето и ја исцелуваа секоја немоќ и болест.

Свети Андроник и Јунија пострадаа маченички, а нивните мошти се пронајдени во Евгениската област, во близина на Цариград.

GOLD
To Top