Новости

Македонија

Заев: Законот за амнестија ќе донесе и казни помали од 10 години

Законот за амнестија, што веќе се дебатира, ќе се комплетира до крајот на оваа или почетокот на идната недела и со него јасно ќе се разграничи што значи учество во насилство, кревање рака, организација и осмислување упад во Собранието.

Казни ќе има, но ќе се стави дистинкција на тоа што значи судска, а што политичка одлука, објасни премиерот Зоран Заев по завршување на конференцијата за децентрализација.

– Конечната цел е да донесе помирување, подавање рака меѓу Собранието, но со тенденција тоа да продолжи и на вертикално ниво, и кај навивачките групи, и во општините и кај подмладоците во партиите – истакна Заев.

Според него, Законот за амнестија ќе испрати порака на помали казни, и амнестија за сите што не учествувале во насилството и не биле организатори.

– Членовите во законот што ќе доведуваат до идно казнување нема да бидат тероризам со над 10 години казни, туку ќе бидат помали почетни казни. Но, казни ќе има. Со законот ќе се испрати пораката, казнувањето мора да постои, но и најважната порака е да нема мешање во правосудството – потенцира претседателот на Владата.

 

 

 

 

 

 

Извор: +инфо

GOLD
To Top