Новости

Македонија

МРП вакцината ќе се прима на 6 месеци наместо 13

ве шестмесечни бебиња болни од мали сипаници се во потешка состојба на Клиниката за детски болести, а досега има три жртви на морбили.

Со промената на примање вакцина на 6 месеци наместо 13, докторите и епидемиолозите очекуваат да се заштитат и најмалите кои се заразени од морбилите. Епидемијата кај овие бебиња се покажува како најсмртоносна. Оваа одлука треба да се применува од денеска.

Епидемиолозите сепак прстот за ширење на оваа заразно заболување го вперуваат кон родителите, бидејќи тие се одговорни за  судбината на своите деца, и дека епидемијата на морбили ќе продолжи се додека не се вакцинираат или имунизираат 90% од граѓаните.

GOLD
To Top