Новости

Македонија

Наместо враќање на Правниот факултет, Иванов одбра доживотна пензија и кабинет

На последниот работен ден како претседател на државата, пред да му истече мандатот во недела, Ѓорге Иванов денеска го искористил законското право и доставил барање до владината Служба за општи и заеднички работи за изнајмување на кабинет.

Според официјални информации, СОЗР одговорила позитивно на барањето, бидејќи буџетот за канцеларијата изнесува 8 проценти од годешниот буџет на претседателскиот кабинет, што е во согласнот со постоечкиот Закон за правата на претседателот и неговото семејство по престанок на функцијата.

Со тоа, Иванов дефинитивно нема да се врати на старото работно место како професор на скопскиот правен факултет, туку до крајот на животот ќе користи месечна пензија од околу 100.000 денари, личен возач и лично обезбедување.

Евротип
SNBROKER
To Top