Новости

Македонија

Пациентите со спинална мускулна атрофија го добија лекот „Спинраза“

Деветмесечно бебе со спинална мускулна атрофија го доби лекот „Спинраза“, бебето е привот пациент кој го прими овој лек што значи продолжуавње на животот и но и поквалитетен живот.

Лекот е даден на клиниката за детски болести.

Во Македонија седум пацинети од различна возраст треба да го примаат лекот. Министерот  посочи дека зголемен е буџетот на програмата за ретки болеси и ова е шести лек за две години.

Спинална мускулна атрофија евродена и ретка прогресивна невромускуларна болест и предизвикува мускулна атрофија и слабост кои може да бидат живото загрозувачи  компликации како проблеми со дишењето и голтањето пренесува канал5.

GOLD
To Top