Новости

Македонија

Почина режисерот Љубиша Георгиевски

Pо кратко боледување, на 81 година почина истакнатиот македонски театарски и филмски режисер Љубиша Георгиевски.

Георгиевски е роден во 1937 во Битола, беше професор по театарска режија и актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Дипломирал на Академијата за театар, филм, радио и телевизија, група „Театар и радио режија”, во Белград, 1974.

Како политичар, во 1994 беше и претседателски кандидат на ВМРО-ДПМНЕ, потоа амбасадор во Бугарија (2000-2004) и претседател на Собранието од 2006 до 2008 од редовите на  ВМРО-ДПМНЕ.

GOLD
To Top