Новости

Македонија

Славчо Попоски: По пеколниот бран страшно невреме го очекува Балканот, во среда пристигнува и кај нас

Невреме проследено со поројни врнежи, силен ветер како и грмежи од вторник и тоа најпрвин од северен Балкан поточно од Словенија, Хрватска и Босна и Херцеговина па потоа преку Србија, Црна Гора и Албанија ќе пристигне и кај нас. Поради судирот на две воздушни маси (многу топлата од југ и свежата од север) локално процесите ќе бидат ИНТЕНЗИВНИ и во форма на изразено НЕВРЕМЕ проследено со интензивен пороен дожд, силен ветер, силни и чести електрични празнења и појава на град кој локално има услови да биде и крупен. Токму поради оваа стиуација на граѓаните им се препорачува да бидат КРАЈНО ПРЕТПАЗЛИВИ и да избегнуваат претстој на отворено. Поради интензивниот пороен дожд локално има услови да дојде и до поплавувања.

Кај нас пак во среда доцна попладне и навечер како и во четврток облачноста ќе се зголеми и локално ќе биде нестабилно со пороен дожд, грмежи и засилен ветер. Локално процесите има услови да бидат ПОИНТЕНЗИВНИ и во форма на НЕВРЕМЕ проследено со поинтензивен пороен дожд, силен ветер, силни електрични празнења и појава на град. Температурите на воздухот  пак до среда ќе бидат ЕКСТРЕМНО ВИСОКИ и ќе се искачуваат во интервалот од 35 до42 степени додека пад на истите и освежување ќе имаме во среда навечер и во текот на ноќта кон четврток за веќе во четврток попријатно да биде и преку денот кога максималните дневни температури на воздухот ќе се искачуваат во интервалот од 27 до 36 степени, освежувањето особено ќе се почувствува во северната половина од државава пренесува 1тв.

GOLD
To Top