Новости

Македонија

Граѓаните до полноќ ќе може да проверат дали ги има во Избирачкиот список

До полноќ граѓаните можат да извршат увид во Избирачкиот список и да достават барања за дополнување, бришење или бришење на нивните податоци до Државната изборна комисија. Рокот за поднесување кандидатури за локалните избори на 17 октомври истекува во сабота на 11 септември.

Заклучно со вторник, 7 септември, вкупно 13.502 лица се провериле во Избирачкиот список, поднесени се вкупно 122 барања за запишување во избирачкиот список, 31 барање за бришење на податоците од избирачкиот список и 39 барања за измена на податоците во избирачкиот список, соопштија од ДИК. 

Исто така, до Државната изборна комисија, на е-маил адресата upisis@sec.mk  се поднесени вкупно 73 барања.

На 14 септември истекува рокот до кога ДИК треба Избирачкиот список да го достави до политичките партии, кои пак, до 19 треба да достават евентуални барања за негова корекција.

До 24 септември ДИК треба да го заклучи Избирачкиот список, а најдоцна до 1 октомври да го потпише.

Во сабота на 11 септември на полноќ, пак, завршува рокот за поднесување на кандидатури за локалните избори до Општинските изборни комисии.

Официјално кампањата за локалните избори започнува на 27 септември, но многу од кандидатите за градоначалници веќе се среќаваат со своите поддржувачи и граѓаните.

Во меѓувреме тече рокот за поднесување барања до ДИК за набљудување на локалните избори.

Мисијата на ОБСЕ/ОДИХР ја започна својата работа, а на средбата во ДИК нивни претставници веќе имале можност да ги видат и терминалите за вчитување на отпечатоци од прсти, што за првпат ќе се применат на избори во земјата. 

Евротип
SNBROKER
To Top