Новости

Македонија

Денеска ги празнуваме Св. рамноапостолна Нина Грузиска и св. Сава

Секоја година на 27 јануари Србија го слави еден од најголемите православни празници – Свети Сава или Савиндан, празник посветен на најголемиот српски светец, заштитник на училиштата, учителите и учениците.

Овој ден и во Македонија е неработен ден за граѓаните припадници на српската заедница.

Србите со векови го сакаат и почитуваат и веруваат дека предвидувањата на неговиот ден покажуваат која година е пред нас. Се верува дека овој светец може да го смири морето и бурите како и да создаде вода од камен …

Исто така, постои верување дека на Савиндан не треба да носите црвено, ниту да острите ножеви, жилети и други алатки… Ова верување потекнува од античко време, кога селаните се плашеле дека волците ќе им го изедат добитокот.

Свети Сава важеше за овчар и заштитник на добитокот, па на Савиндан, како и обично, се пуштаа на пасење. Меѓутоа, црвеното не се носело бидејќи се верувало дека бојата на крвта ги привлекува волците. Исто така, на овој ден не треба да го отворате бричот и да ги острите ножевите или каков било алат за да ги држите вилиците на волците свиткани.

Исто така, постои верување дека е лош знак ако има гром на Свети Сава и дека нешто лошо сигурно ќе се случи, бидејќи громовите се исклучително ретки во зима. Громот на Свети Сава се споменува и во народната песна „Почеток на бунтот на здивот“.

Постои и верување дека сончевиот ден на Свети Сава носи благосостојба и среќна и среќна година.

Иако денес е црвена буква, на Свети Сава, домашните работи генерално се спротивни од она што е вообичаено на големите празници. Токму поради тоа што во старите времиња стоката можела сама да пасе, се сметало дека домаќинот треба да го користи Савиндан за сите важни домашни работи.

Денес на жените им е дозволено да вршат домашни работи, а пожелно е дури и многу да се чистат.

Исто така, се верува дека децата на Свети Сава треба да научат нешто ново, барем нова песна, бидејќи во спротивно ќе мрзат и нема доволно да напредуваат цела година.

Денеска се слави и Св. рамноапостолна Нина Грузиска

Света Нина потекнува од благородничко кападокиско семејство. Од мала била воспитана во Христовиот дух. Подоцна отишла во Грузија, го покрстила грузиското царско семејство и до крајот на животот (335 г.) ја обиколила цела Грузија, проповедајќи го Христос. Света Нина е просветителка на Грузија. Има слично значење како свети Кирил и Методиј словенските народи.

Евротип
SNBROKER
To Top