Новости

Македонија

Денеска е првиот ден од летото

Денеска е јунската краткоденица, односно астрономскиот прв ден од летото. На северната хемисфера, јунската краткоденица се случува кога Сонцето се движи по својата најсеверна патека на небото. Оваа краткоденица го означува официјалниот почеток на летото на северната хемисфера, што се случува кога Земјата пристигнува во точката во својата орбита каде што Северниот пол е на својот максимален наклон (околу 23,5 степени) кон Сонцето, што резултира со најдолгиот ден и најкратката ноќ на календарската година.

Под „најдолг „ден“, се мисли на најдолгиот период на сончеви часови. На денот на јунската краткоденица, северната хемисфера прима сончева светлина под најдиректниот агол од годината. На јужната хемисфера, јунската краткоденица го означува астрономскиот почеток на зимата, кога Сонцето е на најниската точка на небото.

Евротип
SNBROKER
To Top