Новости

Македонија

Денеска е Свети Јован Крстител – ден за покајание: Народни обичаи и верувања

На 20 јануари, Православната црква и нејзините верници го слават еден од најголемите и најважните светци – Свети Јован Крстител.

Овој светител го слават голем број луѓе, како светец познат по својата чистота, морал и Божјата одлука да го изврши чинот на крштевање на Исус Христос. 

На овој голем ден, секој верник мора да биде свесен за една голема тајна, на која сите не повикува Свети Јован. Тоа е тајната на покајанието, трансформацијата, преиспитувањето, ставањето на целиот свој живот во „утробата на Спасителот“, така што Тој може да нè води понатаму, не дозволувајќи ни да ги следиме нашите луди човечки патеки. 

Свети Јован рече: „Треба да одиме кон Бога, за да може нашиот пат да биде насочен од Бога, воден од Бога, водејќи нè кон Создателот, кој понизно, а не насилно, нè повикува: Покаете се, затоа што се приближи Царството Небесно и не ја пропуштајте големата шанса што ви е дадена.
Како пророк, претходник и Крстител на Господ, Свети Јован се смета за громогласна труба што повикува на трансформација на целото човечко суштество, со својот живот покажува дека овој свет е ништо, дека многу маски што ја кријат нашата Небесна татковина паѓаат пред вистинскиот живот и пред доаѓањето на вистинската човечка фигура во лицето на Исус Христос “. 

Во тој вистински карактер, сите се огледуваме и ги наоѓаме своите маани и слабости, места што треба да ги поправиме за да се усогласиме со лик кој не е за овој свет, туку за расипливите векови. 

Свети Јован има слобода и храброст да повика на покајание, да размисли и да изврши целосна трансформација на човечкото суштество. Свети Јован покажа каков треба да биде човекот, каде треба да бидат неговите желби и каков е неговиот однос со Бог и ближниот. Свети Јован затоа вели: Треба да пораснеш и јас да се намалам – Јас проповедав за Тебе, и сега кога дојдовте, се потпирам настрана како тој пријател на младоженецот, кој стои на свадбата и се радува на гласот на младоженецот, сè уште дозволувајќи тој ќе биде во центарот на настанот. Со зборовите дека не е достоен да ги соблече чевлите Христови, Свети Јован всушност ни покажува како треба да се однесуваме кон Бога. Бидејќи не сме живееле со покајание, сметаме дека Христос треба да ни служи нам, а не ние Нему.
Не станува збор само за исполнување на нашите молитви и желби, туку многу често забораваме да му служиме на Бога само ако го носиме Крстот што Тој го носеше на Голгота. 

Свети Јован е единствениот кој можел и со рака да Го покаже Оној за Кого пророкувал. За раката на свети Јован се раскажува дека секоја година, на денот на светителот, архиерејот ја изнесувал пред народот. Понекогаш таа рака се јавувала раширена, а понекогаш згрчена. Во првиот случај означувала родна и богата година, а во вториот неродна и гладна.

Народни обичаи и верувања

Меѓу народот има обичај луѓето да бидат браќа и кумови на Свети Јован, бидејќи Јован се смета за модел на карактер и искреност. Верниците, без оглед дали се православни или католици, многу често им го даваат името на Јован на своите деца. Православните го слават крштевањето на Свети Јован, а католиците обично го слават денот на името. 

Јован Крстител се смета за заштитник на пејачи, музичари, кројачи, кожари, волшебници, креатори на појаси, сопственици на гостилници, производители на ножеви, брусилки, затвореници, осудени на смрт, одгледувачи на птици, епилептичари, крстени луѓе, Малта, Јордан и многу градови низ целиот свет.
Тој беше со толку морална чистота што можеше да се нарече ангел, како што го нарекува Светото писмо, отколку смртник. 

На денот на Свети Јован, верниците, ако е можно, не земаат нож во рацете, во спомен на страдањето на Јован. На овој ден, не прават напорна работа. 

На полноќ помеѓу Богојавление и Ден на Свети Јован, се избира едно јајце и се става во сад со вода: ако потоне, тоа значи дека денот на судот е близу. На децата не им се дава ништо црвено на овој ден. Без јаболко, без сок. Ништо црвено не се јаде или пие, бидејќи бојата ја симболизира невината крв на светителот.

Евротип
SNBROKER
To Top