Новости

Македонија

Денеска е Св. Софрониј Ерусалимски

Свети Софрониј беше Дамаскинец. Се родил во шестиот век. Во младоста се запознал со монахот Јован Мосх и заедно со него ги опколил пустиножителите во Палестина и Египет.

Потоа се замонашил и самиот, во Александрија, каде тогаш патријарх бил свети Јован Милостивиот.

По смртта на Јован Мосх, тој се населил во Палестина, а во 634 бил избран за патријарх на Ерусалим. Во негово време, Ерусалим бил освоен од Арапите, со кои патријархот успеал да склучи мир и да ги сочува христијаните од угнетување.

Се упокоил набрзо по освојувањето на Ерусалим, околу 638 година.

Евротип
SNBROKER
To Top