Новости

Македонија

Денеска е Симеон Столпник Дивногорeц: Немажените девојки треба да направат една работа ако сакаат да се венчаат

Православната црква и нејзините верници денеска го одбележуваат денот посветен на преподобниот Дивногорски Симеон.

Постојат неколку обичаи за кои се верува дека денес им носат среќа на луѓето. Според еден од нив, денес немажените девојки треба да направат венец од цвеќе и да го пуштат во река или поток. Се верува дека до крајот на годината ќе најдат сродна душа и ќе се омажат.

Исто така, ѓубрето денеска треба три пати да се изнесува од дома, за да се спречи болеста да влезе во домот.

Преподобен Симеон Столпник Дивногорeц е роден во Антиохија во 522 година за време на царот Јустин Постариот. Неговиот татко загинал од земјотрес, а тој останал сам со мајка му Марта.
Поднесувајќи ги страшните демонски искушенија, тој доби голема утеха и благодат од Господа и Неговите ангели. Господ Христос му се јави во облик на убаво момче.

И после тоа видение, во срцето на Симеон се разгоре голема љубов кон Христос. Помина многу години на столбот молејќи му на Бога и пеејќи псалми. Според Божјите упатства, тој се оддалечил од Самиот Господ во планината наречена Дивно. Самиот Симеон по оваа планина го добил името Дивногорац. Во склад со љубовта кон Бога, му беше дадена ретка благодат, со која ја исцелуваше секоја болест, ги скротуваше ѕверовите, гледаше во далечните краишта на светот и во човечките срца, излезе и ги виде небесата, разговараше со ангелите, и растураше демони, пророкуваше, понекогаш живееше триесет дена без сон, а уште подолго без храна, примајќи храна од рацете на ангелите.

Во него потполно се исполнија зборовите на Спасителот: „Кој верува во мене, делата што јас ги правам ќе ги прави и ќе направи повеќе од нив“ (Јн. 14, 12). Во летото 596 година, и во седумдесет и петтата година од својот живот, Симеон се претставил пред Господа, за да се насладува вечно гледајќи го Божјото лице заедно со ангелите.

Евротип
SNBROKER
To Top