Новости

Македонија

Денеска се празнува Свети Василиј Острошки

Денеска православните христијани го слават денот во чест на Свети Василиј Острошки!

За овој светец има многу верувања, но едно е сигурно: кој ќе се обрати за помош кај Свети Василиј Острошки, тој помош добива!

Тој се смета за еден од најголемите светци, а народот верува дека над неговото тело, кое почива во Острог, се случуваат разни чуда.

За овој светец има легенди уште од античко време, па се вели дека Свети Василиј во текот на животот повеќе личел на ангел отколку на човек, како и дека го подигнал својот дух и го овековечил своето тело.

Постои верување дека оние кои ќе се заветат дека ќе одат во манастирот Острог на Духовден на Василиј, нивната болест или болеста на некој од нивните најблиски ќе бидат „однесени од рака“. А сите што барале помош од овој светител биле во строг пост додека не заминат во Острог на Троица или Педесетница и таму не се причестат.

Според верувањето дека на овој голем празник и црвената буква во црковниот календар не се извршуваат пагански обичаи или ритуали. На празникот Свети Василиј единствено што треба да направат верниците е искрено да му се помолат на чудотворецот, а се верувало дека секоја желба од длабочината на срцето ќе му биде исполнета на тој што е искрен.

Евротип
SNBROKER
To Top