Новости

Македонија

Денес празнуваме голем чудотворец: Ако го направите ова, Св.Елисеј сигурно ќе ви помогне

Денеска се празнува делото на Свети Елисеј, пророк од Стариот Завет кој живеел во деветтиот век пред нашата ера.

Библијата вели дека кога Бог сакал да го земе пророкот Илија, го назначил Елисеј за негов наследник. Илија му ја пренел Божјата волја на Елисеј, го покрил со наметката и му се помолил на Бога за пророчки подарок за Елисеј.

Христијанските приказни велат дека во чистотата и вредноста тој бил еднаков на најголемите светци, и со чудесна моќ го надминал секој пророк. Тој ја одделил водата во Јордан, ја направил горчливата вода во Ерихон да се пие, и извршил многу повеќе чуда во корист на народот.

Починал од старост, а православната црква го слави на 14 јуни според црковниот календар и на 27 јуни според Грегоријанскиот календар.

Народот верува дека овој ден е завет за сите кои страдаат од очни заболувања, а денес одат во цркви и манастири, каде што малку гребат од ѕидот со ноктите и ги тријат очите со малтер.

Верувањето вели дека денес не треба да се работи на поле освен да се сее просо.

Се верува дека жените треба да извадат сè што е црвено од облека или ткаенина за да се проветри.

Евротип
SNBROKER
To Top