Новости

Македонија

Денес се практикуваат два обичаи за добра година: Еве зошто вечерва треба да погледнете во Месечината

Македонската православна црква и верниците го слават Свети Симеон Столпник, со кого се поврзани бројни народни верувања.

Свети Симеон се смета за првиот столб во христијанството и голем чудотворец. Живеел 103 години, а починал во септември 459 година. Неговите мошти се наоѓаат во црква во Антиохија (Антакија, Турција).

Верувања и обичаи

Животот на овој чудотворец беше невообичаен, а луѓето сѐ уште веруваат дека есенската сеидба, на која овој светител е заштитник, ќе започне денес. Затоа на многу места остана обичајот да се носи семе од куќата во црквата за осветување, така што годината ќе биде добра и плодна.

На овој ден, исто така, можете да видите каква е Месчината, ако е млада – житото ќе даде добри плодови, но исто така ќе биде плодно преку целата година. Свети Симеон Столпник е многу почитуван кај земјоделците и селаните.

Нашите предци веруваат дека Свети Симеон денес ги штити посевите од секакво зло и затоа треба да фрламе семе во полето, барем „два прста“, така што годината ќе биде плодна и дарлива за секого.

Црквата, како и некои други православни заедници ширум светот кои го почитуваат Јулијанскиот календар, денеска ја слават црковната Нова година.

СН Брокер
To Top