Новости

Македонија

Занаетчиите бараат субвенција од 3.000 денари доколку се зголеми минималната плата

Занаетчиската комора на Република Северна Македонија достави барање до Владата да се субвенционира разликата од 3.000 денари доколку се зголеми минималната плата од 15.000 на 18.000 денари, информираше денеска претседателот на ЗКРСМ, Агрон Фазлији.

-Занаетчиите плаќаат поскапа индустриска електрична енергија, а потрошувачката од овие микро и мали занаетчиски дуќани воопшто не може да се спореди со потрошувачката кај поголемите индустриски капацитети. Не може еден фен или една занаетчиска машина да троши толку големо количество на електрична енергија за да се спореди со големите индустриски капацитети. Микро и малите занаетчиски дуќани немаат толкав капацитет за да направат голема потрошувачка на електрична енергија. Поради тоа бараме микро и малите претпријатија да се стават во посебна ставка и да не плаќаат скапа индустриска струја, рече Фазлији.

Евротип
SNBROKER
To Top